Supe/Ciorbe

Supa de vita

Cand am citit despre provocarea lui Cosmin Dragomir de la GastroArt impreuna cu Bucataras.ro, am stiut sigur ca o sa particip, mai ales ca imi place sa redescopar retete vechi. Provocarea saptamanii 1 este o supa din 1913. Cel mai interesant mi s-a parut faptul ca ceapa se poate folosi coapta in cuptor, cu tot cu coaja, astfel ca am ales sa o pregatesc si eu asa.

INGREDIENTE:

  • 800 g rasol de vita;
  • 2 cepe;
  • 2 morcovi;
  • 1/2 ardei capia;
  • o radacina de telina;
  • o radacina de patrunjel;
  • un pastarnac;
  • o rosie mare;
  • 100ml suc de rosii;
  • un ou;
  • sare;
  • piper;
  • taitei,
  • patrunjel.

MOD DE PREPARARE:

  1. Carnea se spala bine, se curata de pielita subtire de pe margine, apoi se pune la fiert,  intr-o oala cu apa si sare.
  2. Se lasa sa fiarba in jur de 2 ore, se ia spuma din cand in cand si se completeaza cu apa calda.
  3. Intre timp, se curata legumele, iar ceapa se baga in cuptor, cu tot cu coaja, 30 min, apoi se decojeste.
  4. Cand nu mai face spuma, se pun legumele (radacinoasele, ardeiul si morcovii – taiate dupa preferinta, iar ceapa intrega).
  5. Cand au fiert legumele, se scot, iar supa se strecoara si se pune inapoi pe foc, adaugandu-se rosia taiata cubulete si bulionul.
  6. Carnea se taie bucati mai mici si se adauga in supa.
  7. Radacinoasele, ceapa si ardeiul le arunc, iar morcovii ii bag inapoi in supa.
  8. Se mai lasa 30 min sa fiarba, se potriveste gustul de sare si piper, apoi se pun cativa taitei zdrobiti, un ou batut bine si patrunjel tocat.
  9. Se lasa sa dea in clocot, apoi se opreste focul.
  10. Pofta buna!