Aluaturi, Prajituri

Placinta cu mere

INGREDIENTE:

  • Pentru aluat:
    • 500 g faina;
    • 250 ml lapte cald;
    • 2 linguri zahar;
    • 2 linguri ulei;
    • 7 g drojdie uscata;
    • un varf de sare.
  • Pentru umplutura:
    • 1 kg mere (fara coaja);
    • 4 linguri zahar brun;
    • 1 plic zahar vanilinat;
    • 1 lingurita scortisoara;
    • zeama de lamaie.
  • Suplimentar:
    • 1 ou;
    • 2 linguri zahar brun;
    • 2 linguri gris.

MOD DE PREPARARE:

  1. Pentru aluat, se pregateste o maia: drojdia uscata se amesteca cu o lingurita de zahar, 2 linguri lapte cald si o lingura de faina, se amesteca si se lasa cateva minute sa creasca.
  2. Intr-un bol mare, se amesteca faina, sarea, zaharul, uleiul, laptele si maiaua.
  3. Toata compozitia se pune la framantat in mixer sau se poate framanta cu mana.
  4. Se lasa la crescut, acoperita cu un prosop, cel putin o ora.
  5. Pentru umplutura, merele se curata de coaja, apoi se dau pe razatoarea mare.
  6. Toate ingredientele pentru umplutra se pun pe foc, sa se caleasca cateva minute, apoi se lasa la racit.
  7. Aluatul se intinde intr-o foaie subtire, se adauga umplutura de mere, apoi se ruleaza.
  8. Se pune intr-o tava cu foaie de copt si se baga in cuptorul preincalzit, la 160 grade, pentru 50min.
  9. Inainte cu 10 min sa fie gata, se scoate din cuptor si se unge cu ou batut, apoi se presara zahar brun si se baga din nou la cuptor, sa se rumeneasca.
  10. Daca merele sunt zemoase, se scurg bine inainte sa se puna in aluat sau se presara gris deasupra compozitiei, inainte sa se ruleze.
  11. Din compozitie se pot face 2 rulade sau se pot face 2 foi, cu umplutura in mijloc.