Supe/Ciorbe

Ciorba de perisoare „a la grec”

Una din ciorbele noastre preferate este cea „a la grec”, care contine smantana si galbenusuri si este acrita cu zeama de lamaie.

Pana acum am facut-o doar cu pui, dar este super gustoasa si cea de perisoare.

Ne plac foarte mult ciorbele groase, asa ca, de fiecare data cand pregatesc o astfel de ciorba, pun de la inceput multa smantana si galbenusuri (in cantitati egale).

La noi, ciorbele albe intotdeauna se mananca pana la ultima portie. 😀

 

INGREDIENTE:

  • o buc rasol de vita cu os;
  • 300g carne tocata amestec vita+porc;
  • 2 cepe;
  • morcov;
  • ardei;
  • radacina de telina;
  • pastarnac;
  • cartofi;
  • 2 linguri orez;
  • un ou;
  • 500g smatana grasa;
  • 5 galbenusuri;
  • o lamaie;
  • patrunjel;
  • sare;
  • piper;
  • boia;
  • faina.

MOD DE PREPARARE:

  1. Rasolul de vita se pune la fiert in 5 litri de apa si sare, in jur de 2-3 ore. Trebuie sa fiarba mai mult, pana carnea si maduva se desprind de pe os, pentru un plus de savoare. Dupa ce fierbe,  carnea se scoate si se poate folosi la altceva. De exemplu, eu am facut o cantitate mai mica de salata boeuf.
  2. Intre timp, se pregatesc legumele si perisoarele.
  3. Orezul se lasa la inmuiat in apa, 10min.
  4. Morcovul l-am taiat in cubulete, pentru ca asa am avut ardeii in congelator. Radacinoasele le-am taiat in bucati mai mari, iar ceapa am lasat-o intreaga, sa le pot scoate cand sunt fierte.
  5. Pentru perisoare, am amestecat carnea tocata cu o ceapa tocata marunt, orezul, un ou, patrunjel tocat, sare, piper si boia. Se formeaza perisoarele, mi-au iesit 20buc.
  6. Inainte de a fi puse in ciorba, perisoarele se trec prin faina, apoi se scutura de surplus. 
  7. Cand a fiert rasolul de vita, se pun si legumele, mai putin cartofii. Se lasa sa fiarba 30-40min, apoi se adauga cartofii taiati in cuburi si perisoarele si se mai lasa 20 min.
  8. Am pus cartofi mai multi, pentru ne plac in ciorbe, dar se pot pune mai putini sau deloc.
  9. Smantana se amesteca cu galbenusurile, se adauga cate un polonic de supa (pentru a ajunge la aceeasi temperatura) si zeama de lamaie, apoi se pune, putin, cateva putin, in ciorba si se mai lasa 10 min pe foc..
  10. Intotdeauna opresc 1 l de supa, inainte sa pun legumele, pentru a amesteca cu compozitia de smantana si galbenusuri, nu fie prea fierbinte.
  11. Zeama de lamaie nu se pune niciodata toata de la inceput, pentru ca nu toate lamaile au acelasi gust.