Aluaturi, Dulciuri

Mucenici cu aluat de cozonac

INGREDIENTE:

  • Pentru aluat:
    • 500g faina;
    • 120g zahar;
    • 250ml lapte
    • 4 galbenusuri;
    • un praf de sare;
    • 15g drojdie proaspata;
    • o lingurita esenta naturala „Vanilie de Madagascar” Dr.Oetker;
    • coaja de lamaie+portocala;
    • 150g unt topit.
  • Suplimentar:
    • 1ou;
    • 200ml miere;
    • 1 lingura apa;
    • 200g nuci pisate;
    • scortisoara macinata.

MOD DE PREPARARE:

  1. Faina se cerne intr-un bol, se amesteca cu sarea, apoi se face o gaura in mijloc.
  2. Se pregateste o maia din drojdie, zahar, putin lapte cald si o lingura de faina. Se amesteca bine, pana se omogenizeaza compozitia, apoi se lasa cateva minute, pana se umfla.
  3. Maiaua se pune in gaura din faina, apoi se adauga laptele cald, esenta de vanilie si coaja de lamaie si portocala.
  4. Toata compozitia se pune la framantat in mixer sau se poate framanta cu mana, pana devine elastica.
  5. Galbenusurile se amesteca cu zaharul, pana se dubleaza volumul si se topeste zaharul, apoi se adauga in compozitie.
  6. Untul topit se adauga, putin cate putin, amestecand continuu in compozitie.
  7. Cand aluatul este gata, se scoate din mixer si se tranteste de cateva ori de masa, apoi se lasa la crescut, acoperit cu un prosop, cel putin o ora.
  8. Se ia cate putin din aluat si se formeaza suluri subtiri. Se pot impleti sau nu, apoi se ruleaza in forma de 8.
  9. Se pun intr-o tava cu hartie de copt si se mai lasa sa creasca, 20-30min, apoi se ung cu ou si se baga in cuptorul preincalzit, la 160-170 grade, pentru 40-45min.
  10. Mierea se inmoaie pe foc cu o lingura de apa, apoi se pune peste mucenici si se presara nuca macinata, amestecata cu scortisoara.