Aluaturi

Paine de casa

INGREDIENTE:

  • 400g faina;
  • 320ml apa calda;
  • 7g drojdie uscata;
  • o lingurita cu sare;
  • un varf de cutit zahar;
  • ulei – pentru uns planseta;
  • susan.

MOD DE PREPARARE:

  1. Faina se cerne intr-un bol, se amesteca cu sarea, apoi se face o gaura in mijloc.
  2. Se pregateste o maia din drojdie, zahar, putina apa calduta si o lingura de faina. Se amesteca bine, pana se omogenizeaza compozitia, apoi se lasa cateva minute, pana se umfla.
  3. Maiaua se pune in gaura din faina, apoi se adauga apa calda.
  4. Toata compozitia se pune la framantat in mixer sau se poate framanta cu mana, pana devine elastica.
  5. Se unge planseta sau masa cu putin ulei, se pune aluatul si se intinde cu mana, apoi se ruleaza si se pune intr-o tava de cozonac.
  6. Se cresteaza deasupra cu un cutit, pentru a-i da o forma frumoasa.
  7. Se lasa la crescut, acoperit cu un prosop, cel putin 30min.
  8. Pe deasupra se presara seminte de susan, se baga la cuptorul preincalzit la 230-240 grade, pentru 20min, apoi se micsoreaza temperatura la 200 grade si se mai lasa inca 25-30min.
  9. Se scoate din cuptor, se lasa la racit, apoi se feliaza.