Aluaturi

Paine naan

Painea naan este o lipie indiana, facuta intr-un cuptor de lut, numit Tandoor, dar se poate face si in cuptorul electric/gaz sau direct in tigaie.

Aceasta reteta este foarte usoara, iar rezultatul este o lipie pufoasa si moale, datorita iaurtului folosit in compozitie.

Painea naan se serveste cu mancaruri indiene, dar este foarte buna si mancata ca atare :P.

Eu am pregatit-o pentru humus si tikka masala, desi, recunosc, a trebuit sa mai fac inca o portie, pentru ca am mancat-o simpla :))

 

INGREDIENTE:

  • 320g faina + suplimentar pentru framantat;
  • 160ml apa calda;
  • 140 g iaurt 3% grasime;
  • 6g drojdie uscata;
  • o lingurita zahar;
  • sare;
  • 100g unt.

MOD DE PREPARARE:

  1. Faina se cerne intr-un bol, se amesteca cu sarea, apoi se face o gaura in mijloc.
  2. Se amesteca apa calduta cu zaharul si drojdia, se lasa cateva minute, pana se umfla, apoi se adauga iaurtul, se amesteca bine si se pune peste faina.
  3. Se amesteca bine, apoi se pune pe o planseta cu faina.
  4. Se framanta putin, cat sa se lege bine aluatul, apoi se lasa la crescut, acoperit cu un prosop, cel putin 60min.
  5. Aluatul nu trebuie sa fie tare.
  6. Se imparte in 8 bucati, apoi se intind cu sucitorul pe o suprafata pudrata cu faina.
  7. Nu trebuie intinse foarte subtire.
  8. Se pune pe foc o tigaie pentru clatite si se adauga aluatul, apoi se unge cu unt topit pe fiecare parte (cand se intoarce).
  9. Se lasa 1-2 minute pe fiecare parte, pana se umfla si se rumenesc.
  10. Se scot pe o farfurie si se acopera cu un prosop, pentru a-si pastra prospetimea mai mult timp.