Aluaturi, Dulciuri

Cozonac

INGREDIENTE:

  • Pentru aluat:
    • 1kg faina;
    • 280g zahar;
    • 500ml lapte
    • 8 galbenusuri;
    • un praf de sare;
    • 30g drojdie proaspata;
    • o lingurita esenta naturala „Vanilie de Madagascar” Dr.Oetker;
    • coaja de lamaie+portocala;
    • 200g unt topit.
  • Pentru umplutura:
    • 2-3 albusuri;
    • un praf de sare;
    • 150g zahar;
    • 100g stafide;
    • esenta de rom;
    • 200g rahat;
    • 200g nuci;
    • 50g cacao.
  • Suplimentar:
    • ulei pentru uns planseta;
    • 50 g unt topit pentru uns cozonacii
    • 1-2 galbenusuri + 1-2 linguri lapte pentru uns cozonacii.

MOD DE PREPARARE:

  1. Faina se cerne intr-un bol, se amesteca cu sarea, apoi se face o gaura in mijloc.
  2. Se pregateste o maia din drojdie, zahar, putin lapte cald si o lingura de faina. Se amesteca bine, pana se omogenizeaza compozitia, apoi se lasa cateva minute, pana se umfla.
  3. Maiaua se pune in gaura din faina, apoi se adauga laptele cald, esenta de vanilie si coaja de lamaie si portocala.
  4. Toata compozitia se pune la framantat in mixer sau se poate framanta cu mana, pana devine elastica.
  5. Galbenusurile se amesteca cu zaharul, pana se dubleaza volumul si se topeste zaharul, apoi se adauga in compozitie.
  6. Untul topit se adauga, putin cate putin, amestecand continuu in compozitie.
  7. Cand aluatul este gata, se scoate din mixer si se tranteste de cateva ori de masa, apoi se pune intr-un bol uns cu ulei si se lasa la crescut, acoperit cu un prosop sau folie alimentara, cel putin o ora.
  8. Intre timp, se pregateste umplutura.
  9. Albusurile se bat spuma tare, se adauga zaharul, putin cate putin, apoi cacaua, amestecandu-se incet cu o paleta.
  10. Aluatul se imparte in 4 parti egale, apoi fiecare parte in 2, pentru a se impleti.
  11. Stafidele se pun in apa cu esenta de rom si se lasa cateva ore, apoi sse scrug.
  12. Se intinde pe o planseta unsa cu ulei, se unge cu umplutura de albus si cacao, apoi se pun stafidele, nucile macinate si rahatul taiat cubulete mici.
  13. Se pun in tava unsa cu ulei si se mai lasa sa creasca, in jur de o ora, apoi se ung cu unt topit si se baga in cuptorul preincalzit, la 160 grade, pentru 40-45min.
  14. Inainte cu 10 min, se scot si se ung cu galbenus amestecat cu lapte, apoi se mai baga in cuptor.
  15. Se lasa la racit in tava, apoi se scoate.